30 let DLT Filipides

30 let Društva ljubiteljev teka Filipides

1992 - 2022

Uvod

Prestavimo se za dobrih 30 let nazaj, na konec osemdesetih in začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja. To je bil čas, ko so bili tekači na mestnih ulicah še maloštevilni in predmet zanimanja »normalnih« pešcev in voznikov, češ »kako se mu le da tekati brez pravega vzroka«. To je veljalo za večji del Slovenije, ob njeni zahodni meji pa tekači vendarle niso bili več tako bele vrane.

Kdo je bil Filipides?

Legenda pravi, da je leta 940 pred našim štetjem pri kraju Maraton v Grčiji potekala bitka med atensko in osemkrat številnejšo perzijsko vojsko. Atenci so Perzijce potisnili v morje. Takoj po bitki so Atenci poslali vojaka Filipidesa, ki je bil odličen tekač, z novico o zmagi v Atene. Izčrpan od bojev in teka po hriboviti pokrajini je na cilju izdavil »veselite se, zmagali smo« in izdihnil.

1991 - Ljubitelji teka na Goriškem smo se decembra na pobudo Zmaga Magajneta (dolgoletnega predsednika društva, prejemnika Bloudkovega priznanja) zbrali na prvem sestanku in postavili temelje za delovanje društva.

1992 - Glavni cilj društva je bil spodbuditi čim več ljudi, da se začnejo gibati. Sklenili smo rekreativne teke na Primorskem združiti v organizirano pokalno tekmovanje ter povečati udeležbo članov društva na tekaških prireditvah doma in v tujini. Skupina tekačev, med katerimi je bil pobudnik Magajne, je v letu 1992 izpeljala prvo sezono takrat zasnovanega pokalnega tekmovanja, prvega te vrste v Sloveniji. Prvi tek v seriji je bil Tek po Panovcu, ki smo ga organizirali 4. aprila, takrat še pod okriljem AK Gorica. Društvo je bilo vpisano v register društev 30. julija 1992, prvi občni (ustanovni) zbor je bil 4. decembra 1992, na njem smo Zmaga Magajneta izvolili za prvega predsednika. Igor Manfreda je predlagal ime društva. Pravilno napisano ime je preveril v leksikonih in v ljubljanskem NUK-u. Za statut je poskrbel Peter Blažej. V Novi Gorici je bilo tako 4. decembra 1992 ustanovljeno Društvo ljubiteljev teka (DLT) Filipides Nova Gorica.

1993 - Društvo je nadaljevalo z organiziranjem tekaških prireditev, prevzelo je vodenje in koordiniranje pokalnega tekmovanja pod imenom Teki severnoprimorske regije. V tem letu so bili teki prvič organizirani tudi za mladino. Društvo je pripravilo spomladanski otvoritveni tek, jesenski tek in decembra zaključni Miklavžev tek - vse v Panovcu). Člani so se udeležili nekaterih tekov po Sloveniji (maratona v Radencih, tekov v Mirni Peči in Slovenski Bistrici) in v zamejstvu ter teka Afritz v Beljaku. Društvo se je v tem in naslednjem letu aktivno vključevalo v razreševanje problematike strelišča in lovstva v gozdu Panovcu.

1994 - Društvo je ponovno organiziralo Tek po Panovcu. Tek je bil organiziran za mladino, odrasli so se lahko pomerili na progah, dolgih 7, 11 in 21 km; udeležba je bila izvrstna, našteli smo 540 tekačev. Društvo je pomagalo pri organizaciji tekov v Šempasu in Mirnu. Organizirali smo izlete na tekaške prireditve v Val diFieme (tek v Dolomitih), Radence (maraton), Zreče (novoletni tek), Mirno Peč (državno prvenstvo v malem maratonu; Mateja Blažej je osvojila srebro), Koper, Piran in Petelinje. Nekaj članov društva je odteklo del manifestativnega teka z Dušanom Mravljetom. Društvo je štelo 130 članov.

1995 - Nova prelomnica za društvo je bil Tek po Panovcu, ki je - sicer izven uradne konkurence primorskih pokalnih tekov - pritegnil kar 610 udeležencev (tekmovali so otroci iz vrtcev, mladina in odrasli na progah dolžine 10 km in 21 km). Takrat je bilo prvič izpeljano prvenstvo Primorske v malem maratonu. Število netekmovalcev in pohodnikov je preseglo število 300. Pomagali smo pri pripravi teka v Mirnu. Društvo se je organizirano udeležilo teka v Piancavallu in maratona v Radencih. Zaključni društveni tek smo izpeljali v decembru na 7- in 12-kilometrski progi po Panovcu. V Panovcu so člani društva obnovili tri kilometre zaraščenih tekaških poti. Društvo je štelo 112 članov.

1996 - Društvo je organiziralo izlet na tekmo v Avstrijo (6. InternationalerWeissensee-Volkslauf), na maraton v Radence, na Šmarješki tek in na Uljanikov tek v Pulj. Društvo je v okviru Tekov severnoprimorske regije v marcu organiziralo Tek po Panovcu, v septembru pa še mali maraton in 10-kilometrski tek.

1997 - Tudi v tem letu so se člani udeležili teka v Avstriji (7. InternationalerWeissensee-Volkslauf, maratona v Radencih in Uljanikovega teka v Pulju. Opremili smo se s prvimi klubskimi tekaškimi dresi. Članstvo se je povečalo na 141 članov, največ v zgodovini društva.

1998 - Udeležba na teku v Avstriji (8. InternationalerWeissensee-Volkslauf), na maratonu v Radencih in na Šmarješkem teku je postala stalnica društvenih dejavnosti, tokrat pa smo organizirali še nov tek, Grajski tek na Vogrskem (organizacijo je vodil Lučano Plahuta). Skupaj s prijatelji iz Nabrežine smo nadaljevali z organizacijo primorskega prvenstva v malem maratonu, tokrat v zamejstvu, v Nabrežini.

1999 - Ponovno smo bili v Avstriji (9. InternationalerWeissensee-Volkslauf). Postavili smo svojo internetno stran http://go.to/filipides. Organizirali smo Tek po Panovcu in Grajski tek.

2000 – Na prelomu tisočletja smo se zadnjič organizirano udeležili teka v Avstriji (10. InternationalerWeissensee-Volkslauf) in maratona v Radencih. Po dogovoru med Zmagom Magajnetom in Venčeslavom Japljem, takratnim urednikom Sobote (Primorskih novic), je društvo začelo sodelovati s Primorskimi novicami. Sobota je postala medijski sponzor, teki pa so se preimenovali v Teke za pokale Sobote oz. Teke Sobote. Društvo je organiziralo teka po Panovcu in na Vogrskem ter zaključek tekov (decembra v Sežani, ob Jesenskem teku).

2001 - Izvolili smo novega predsednika društva, Viljema Lebana. Poleg že tradicionalnega Teka po Panovcu in Grajskega teka je društvo organiziralo še Tek na Lokvici (organizacijo je vodil Ivan Maffi), izpeljalo pa je tudi zaključek tekov v Novi Gorici (decembra, ob Teku v novo leto).

2002 - Društvo je organiziralo Tek po Panovcu, Grajski tek na Vogrskem in Tek na Lokvici. Nabavili smo nove tekaške drese.

2003 - V okviru Tekov Sobote smo organizirali že tradicionalni Tek po Panovcu in Grajski tek na Vogrskem. Nabavili smo trenirke.

2004 - Društvo je prvič organizirano prijavilo svoje člane za tekmovanje na Ljubljanskem maratonu, kot v prejšnjem letu je nadaljevalo z organizacijo Teka po Panovcu (proga je potekala tudi po ulicah Nove Gorice, v sklopu dneva brez avtomobila), zadnjič smo organizirali Grajski tek.

2005 - Društvo je odprlo novo spletno stran www.filides.com, na kateri smo začeli objavljati vse rezultate in skupno točkovanje Tekov Primorskih novic (medijsko sponzorstvo so po prehodu na dnevno izhajanje od Sobote prevzele Primorske novice) ter novice o delovanju društva. Izdali smo dve številki društvenega biltena, za člane smo nabavili majice. Organizirali smo Tek po Panovcu (delno tudi po ulicah Nove Gorice, v sklopu dneva brez avtomobila), organizirano smo se prijavili na Ljubljanski maraton, izpeljali smo skupinske odhode na maraton v Radence, na Visoški tek, na teka v Kopru in v Zrečah, organizirali smo izlet v Piancavallo. Beležili smo 57 članov.

2006 - Društvo je organiziralo Tek po Panovcu in zaključek tekov v dijaškem domu v Novi Gorici, s tekom v novo leto in z gostom Dušanom Mravljetom. Društvo je bilo pobudnik za izpeljavo nove serije tekov, Primorskih pokalnih krosov, ki so takoj zaživeli. Izvolili smo novega predsednika društva, Mira Vogriča, društvo je svoj sedež preselilo v občino Šempeter-Vrtojba in se preimenovalo v Društvo ljubiteljev teka (DLT) Filipides. Ponovno smo izdali dve številki društvenega biltena, člani so dobili felpe, organizirali smo skupinski prijavi na Ljubljanski maraton in sežanski Mali kraški maraton. Društvo je poleg Teka po Panovcu organiziralo še kros v Vrtojbi, zaključek PPT in klubski nočni tek na Trstelj z družabnim večerom. Izdelati smo dali nov transparent društva, društvo in PPT so bili predstavljeni na TV Primorka in radiu Odmev Cerkno. Član društva Zmago Magajne je prejel Bloudkovo priznanje. V Panovcu je društvo označilo dve tekaški progi, modro in rdečo. V novogoriški trgovini Manufaktura smo gostovali z razstavo ob 15-letnici društva (za izpeljavo je poskrbel Peter Marc). Našteli smo 49 članov.

2007 - Začeli smo sodelovati z društvom GruppoMarciatoriGorizia pri izvedbi njihovega malega maraton (za povezavo je skrbel Zmago Magajne). Zaključek PPT je prvič gostoval v Vrtojbi (z gostjo Heleno Javornik in z nastopom plesne skupine Terpsihora. Člani so dobili nove tekaške drese in vetrovke, ponovno smo se organizirano prijavili na Ljubljanski maraton in sežanski polmaraton ter prvič na GM4O (Podbrdo). Poleg zaključka PPT je društvo v tem letu organiziralo še Tek po Panovcu, kros v Vrtojbi, nočni tek na Trstelj z družabnim večerom, pomagalo je izpeljati 29. Posoški mali maraton, pripravilo je okroglo mizo z maratonko Heleno Javornik in njenim trenerjem (december, gimnazija NG), skupaj s prijatelji iz Nabrežine je ponovno izvedlo primorsko prvenstvo v malem maratonu. Društvo je aktivno sodelovalo pri ureditvi Panovca, naši predstavniki so se sestali s predstavniki Civilne iniciative za Panovec, udeležili smo se praznovanja občine Šempeter-Vrtojba, tako društvo kot PPT so bili zopet predstavljeni na TV Primorka in radiu Odmev ter na portalu Krajevne skupnosti Vrtojba. Število članov je ostajalo nespremenjeno: 49.

2008 - Organizirano smo prijavili udeležbo na maratonih in tekih v Sežani, Ljubljani in Podbrdu (GM4O), s klubsko štafeto smo tekmovali v Trstu na štafeti 24x1 ura (našo ekipo sta vodila Lučano Plahuta in Klavdij Slokar). Člani so dobili nove majice. Organizirali smo naslednje teke in prireditve: Tek po Panovcu, kros v Vrtojbi, zaključek PPT (gost je bil maratonec Roman Kejžar, program je popestrila skupina Go Breakers), nočni tek na Trstelj z družabnim večerom, nočni pohod na Golak, 30. Posoški mali maraton (soorganizacija, Zmago Magajne), primorsko prvenstvo v malem maratonu v Nabrežini. Društvo je aktivno sodelovalo pri ureditvi Panovca, vključeno v Civilno iniciativo za Panovec, udeležilo se je čistilne akcije v občini Šempeter-Vrtojba, proslave ob 30-letnici društva GruppoMarciatori Gorica in seminarja o prostovoljskem delu. Društvo in PPT so se tudi tokrat predstavili na TV Primorka in radiu Odmev. Število članov je poraslo na 54.

2009 - Prijavili smo udeležbo klubskih članov na malem maraton v Gorici in Ljubljanskem maratonu, za vse člane smo nabavili tekaške žabe. Društvo je organiziralo Tek po Panovcu, kros v Vrtojbi, zaključek PPT (gostja je bila predstavnica OKS Sonja Poljšak, zabaval nas je čarodej Roman), nočni tek na Trstelj z družabnim večerom, primorsko prvenstvo v malem maratonu v Nabrežini, udeležili smo se tržaške štafete 24x1 ura. Ob otvoritvi prenovljenega parkirišča v Panovcu je bil društvu predan v uporabo oglasni pano. Tečaja za sodnike so se udeležili štirje člani društva. Delovanje društva in PPT je bilo predstavljeno v biltenu občine Šempeter-Vrtojba, v Primorskih novicah, na TV Primorka in radiu Odmev. Števec članov je kazal 55.

2010 - Prijavili smo udeležbo na maratonih v Gorici in Ljubljani. Izpeljali smo Tek po Panovcu, kros v Vrtojbi, zaključek PPT (gost je bil atlet leta 2009 Boštjan Buč, zabaval nas je klovn Žare), nočni tek na Trstelj z družabnim večerom, primorsko prvenstvo v malem maratonu v Nabrežini. Člani društva smo se prvič organizirano udeležili krvodajalske akcije. Število članov se je zmanjšalo na 49.

2011 - Člani društva so bili skupinsko prijavljeni na maratone v Gorici, Ljubljani in Palmanovi. Nabavili smo majice (Tamai) in vetrovke (K2). Društvo je ažuriralo in vneslo na portal zgodovino PPT, uredili smo arhiv rezultatov PPT iz prejšnjih let, 20-letnica PPT je bila predstavljena v glasilu občine Šempeter-Vrtojba, ponovno smo pridobili status društva v javnem interesu. Organizirali smo naslednje teke in prireditve: Tek po Panovcu, kros v Vrtojbi, zaključek PPT (gostja je bila kotalkarica Lucija Mlinarič, zabavala nas je Amadea Colja s psičko Boro), nočni tek na Trstelj z družabnim večerom in primorsko prvenstvo v malem maratonu v Nabrežini. Člani društva smo se ponovno udeležili krvodajalske akcije. Našteli smo 48 članov.

2012 - Ponovno smo se skupinsko prijavili na Ljubljanski maraton. Ob 20-letnici društva bomo za vse člane nabavili bunde. Osvežili in vnesli na portal smo našo 20-letno zgodovino in na fotogalerijo del slikovnega gradiva iz naše zgodovine. Organizirali smo Tek po Panovcu in primorsko prvenstvo v malem maratonu v Nabrežini. Člani društva smo se v Novi Gorici udeležili dobrodelnega teka 10 krogov za 10 nasmehov in z donacijo pomagali družinam v stiski. V Mestni občini Nova Gorica smo se udeležili krajinsko-arhitekturne delavnice o ureditvi Panovca. Z OŠ Šempeter smo sodelovali v projektu zdravega življenjskega sloga. V decembru bomo v Vrtojbi organizirali kros in zaključek PPT (gost bo alpinist Peter Podgornik) ter nočni tek na Trstelj z družabnim večerom. V okviru zaključka PPT bomo obeležili 20. obletnico ustanovitve društva z razstavo in podelitvijo priznanj najzaslužnejšim članom društva. Člani društva se bomo ponovno udeležili krvodajalske akcije. Števec članov tačas kaže število 52.

2013  Februarja je predsedovanje društva prevzela Jana Kotar Ilijaš, vodenje PPT pa Marko Peric. V tem letu smo bili uspešni na goriškem polmaratonu, kjer smo se izkazali tako tekmovalno, kot v množičnosti, saj smo se v kategoriji ekip uvrstili na tretje mesto.

V velikem številu (15 članov) smo se udeležili humanitarne akcije 10 krogov za 10 nasmehov, ki se je odvijala na novogoriškem stadionu. V začetku julija smo za člane društva izvedli Grajski tek – v spomin na tek, ki se je v letih 1998-2004 organiziral v sklopu pokala Teki Sobote. Druženje smo zaključili v prijetnem vzdušju pri Jadranu in Bojani Nardin. 13. decembra smo izvedli tradicionalni prednovoletni Tek na Trstelj. Družabni del je bil tudi tokrat pri Valdi in Valterju Dornik.

Poleg družabnega dela in udeležbe na štavilnih tekih smo v tem letu organizirali Tek po Panovcu - Organizacijo je prevzela mlada članica Maja Dakskobler  in v zimskem času  Primorske pokalne krose ter zaključek Primorskih pokalnih tekov.

Naš član g. Peter Blažej pa je bil aktiven na področju urejanja poti v Panovcu.

 

2014  Tek po Panovcu smo prestavili na september in v malce drugačni različici s štartom in ciljem v centru Nove Gorice. Zopet smo se udeležili humanitarne akcije. Tečem, da pomagam in 10 krogov za 10 nasmehov, sledile pa so udeležbe članov na številnih tekih širom Slovenije.

Leto smo zaključili s tradicionalnim tekom na Trstelj indruženjem pri družini Dornik v Biljah, kjer je bil kot najboljši tekač sezone proglašen Lučano Plahuta.

 

2015 V začetku julija, smo se zbrali na tradiacionalnem srečanju na Vogrskem, kjer smo najprej pretekli traso Grajskega teka, potem pa zaključili pri Nardinovih, kjer so nas postregli z odličnimi picami iz krušne peči.

Na delovnem sestanku v oktobru je Marko Peric sporočil, da odstopa iz mesta koordinatorja Primorskih pokalnih tekov, tako da je koordinacijo le-teh začasno prevzela Jana.

Leto se je zaključilo z Tekom na Trstelj in zaključkom - druženju pri Dornikovih, kjer smo razglasili tudi tekača sezone. To sta postala Ana Uršič in Miljan Slamič.

 

2016 V tem letu je bilo vodenje PPT še pod okriljem našega društva, vendar z grenkim priokusom, saj je bila naša vloga za finančno pomoč s strani Fundacije za šport žal prvič po mnogih leti zavrnjena.

Četrtič zapored je bil izpeljan Grajski tek, posvečen preminulemu kolegu, članu društva Miranu Črmelju. Kot vsako leto, smo tudi v tem letu opravili z z devet koilometrov dolgim vzponom na Trstelj.

 

2017 Poleg številnih tekov, ki smo se jih udeležili člani društva, smo izpeljali tudi nam priljubljena teka: Grajski tek in Nočni tek na Trstelj. Vodenje PPT je od našega društva prevzelo TD Bistrc. Primosrki pokalni teki so bili zaradi izpada sredstev s strani Fundacije za šport okrnjeni. Na 15. polmaratonu v Palmanovi, ki smo se ga udeležili številni člani društva nas je zapustil Miljan Slamič. Na 19. km mu je odpovedalo srce in kljub izkušeni ekipi reševalcev, ki se je takoj odzvala, mu ni bilo pomoči. V spominu nam ostaja kot pozitivna oseba in človek, ki je bil pripravljen takoj priskočiti na pomoč.

 

2018  PPT - v absolutni konkurenci ponovno slavila Lipušček Sergeja (kategorija +50), njen oče pa je bil v kategoriji +60 med precej mlajšimi kolegi na odličnem petem mestu.

Nekaj članov se je redno udeleževalo tudi Primorskih gorskih tekov. V skupni razvrstitvi sta bila zelo uspešna Žigon Boris z 2. mestom v kategoriji super veterani in Plahuta Lučano s 3. mestom v kategori starejši veterani.

 

2019  PPT -v absolutni konkurenci je ponovno slavila Lipušček Sergeja (kategorija +50), njen oče pa je slavil v kategoriji +60.

Nekaj članov se je redno udeleževalo tudi Primorskih gorskih tekov.

V Ljubljani so se na polmaratonski razdalji pomerili štirje: Bavcon Dean, Paškulin Marko, Faganelj Božo in Jana Kotar Ilijaš.

 

2020 Leto je zaznamoval covid, ki je precej oklestil skupne aktivnosti. V začetku leta smo se udeležili polmaratona v Škocjanu ob Soči, ki ga je organiziralo društvo Gruppo marciatori Gorizia, potem pa so se za nekaj mesecev prekinile tekmovalne aktivnosti. V sklopu PGT je bilo kljub temu izpeljanih kar nekaj tekov na katerih je bil aktiven naš član Sebastjan Polanc in Lučano Plahuta. Uspešno je bil izpeljan tudi polmaraton v Novem mestu, ki je štel za državno prvenstvo v polmaratonu, kjer so nas uspešno zastopale Jana Kotar Ilijaš (10. abs in državna prvakinja v kategoriji Ž50), Lipušček Sergeja (12. abs in državna podprvakinja v kategoriji Ž50) in Valda Dornik (državna podprvakinja v kategoriji Ž60).

Že sedmič je bila izpeljana tudi štafeta Ljudstva tekačev, pobudnik katere je naš član Venčeslav Japelj. Na trasi od Kopra do Bovca se je zvrstilo veliko tekačev, med katerimi je bila tudi naša Valda.

Konec leta so nekateri člani vseeno zaznamovali z nočnim vzponom na Trstelj.

 

2021 Začetek leta je bil zaradi epidemije še vedno negotov in organizatorji tekov so se morali spopadati s številnimi omejitvami. Pri tem so bili uspešni prostovoljci Ljudstva tekačev, ki so izpeljali kar nekaj reX-ovih tekov.

Sicer pa je negotovost vplivala tudi na skupna druženja in udeležbo naših članov na tekih.

V Novem mestu je bilo ponovno izpeljano Državno prvenstvo za veteran v polmaratonu, kjer sta bili ponovno uspešni Jana (Ž50) in Sergeija (Ž55), ki sta postali državni prvakinji v svojih kategorijah.

Po letu premora se je vrnil tudi Goricatlon (9. Izvedba), kjer je z 90 pretečenimi krogi slavila ekipa 28. december, ki jo je sestavljalo nekaj naših članov: Miro Vogrič, Lučano Plahuta, Sebastjan Polanc.

 

2022 Po dveh letih je bil ponovno sklican občni zbor društva. Za predsednika je bil izvoljen Sebastjan Polanc. Pod vodstvom novega predsednika je bil organiziran gorski tek na Angelsko goro. Člana društva Polanc Sebastjan in Lučano Plahuta sta se redno udeleževala PGT in trailov v Vipavi, Idriji, krasu. Jana (2.mesto v kateg.) in Valda (5.mesto v kateg,) sta se udeležili ljubljanskega maratona (državno prvenstvo v polmaratonu). Društvu se je priključilo nekaj novih mlajših članov, ki so na raznih tekmovanjih dosegli vidna mesta (zagrebški maraton-10km- Aljaž Makovec abs.4 mesto).

Društvo namerava do konca leta  obeležiti 30-letnico delovanja,  izvesti Tek na Trstelj in se udeležiti tradicionalnega Goricatlon teka.

 

Člani društva smo vsako leto udeleženci naslednjih tekov: polmaratonov v Sloveniji in drugih tekov v okviru akcije Slovenija teče, polmaratonov in maratonov v Italiji, večjih svetovnih maratonov (New York, Boston, Berlin, Pariz ...), svetovnih, evropskih in balkanskih veteranskih atletskih prvenstev in prvenstev v gorskem teku, ultramaratonov (100 km Passatore ...), državnih prvenstev v maratonu in polmaratonu, teka trojk v Ljubljani, štafetnih tekov 24x1 ura, gorskih maratonov (SAM, GM4O ...), trailov. Člani se redno udeležujejo tekov PPT in PGT.

Društvo ima v svojih vrstah večkratnega zmagovalca PPT Mira Vogriča. Njegova nekdanja člana Sonja Bučan in Edvin Kosovelj sta bila prav tako večkratna zmagovalca PPT in udeleženca številnih svetovnih maratonov. Albert Lazar (že pokojni), starosta PPT, se je redno uvrščal na stopničke v svoji starostni kategoriji. Člani društva dosegajo vidnejše uvrstitve na državnih veteranskih atletskih prvenstvih. Odmevne uvrstitve, 5. oz. 6. mesto v svoji starostni kategoriji, je leta 2008 dosegla Valda Dornik na evropskem atletskem prvenstvu v teku na 5000 m, v malem in velikem maratonu. Jana Kotar Ilijaš je na balkanskem atletskem prvenstvu leta 2011 osvojila prva mesta v svoji starostni kategoriji v tekih na 5 in 10 km ter v malem maratonu. Je tudi ena od udeleženk vseh petih prestižnih svetovnih maratonov. Klavdij Maraž je udeleženec vseh ljubljanskih maratonov, Sonja in Pavle Kos sta opravila že z dvanajstimi ultramaratoni (100-kilometrski tek Firence-Faenza). Udeležujemo se tudi večjih svetovnih in domačih maratonov (New York, Boston, Pariz, London, Berlin, Madrid, Ljubljana ...), na katerih dosegamo odmevne uvrstitve. Člani kluba se udeležujemo strokovnih predavanj in seminarjev, kar nekaj članov je pridobilo naziva atletski trener ali atletski sodnik. Sami tudi organiziramo okrogle mize, na katere vabimo znane športnike.

Podatke za ta pregled so prispevali Lučano Plahuta, Zmago Magajne, Miro Vogrič in Venčeslav Japelj, Jana Kotar Ilijaš. 

 

NOVICE DLT FILIPIDES
 • Olimpijska bakla
  Pozdravljeni Slovenska bakla je 17. 4. iz Lendave začela pot po Sloveniji. Spremljali jo bomo po vseh...
  več
  25.05.2024
 • Go Borderless 2024
   Pozdravljeni V Gorici bodo 15.6. potekale športne igre GO Borderless. Sodeluje tudi občina...
  več
  24.05.2024
 • Športna oprema - NOVO !
  Športna oprema Društvo namerava v začetku leta 2024 po dolgem času nabaviti športno...
  več
  24.05.2024
 • Dosežki članov društva v letu 2024
   Dosežki članov društva v letu 2024 10.ISTRSKI MARATON (Piran, 14.4.2024) 10.km Makovec...
  več
  15.04.2024
 • Plačilo članarine za 2024
  Članarina za 2024 - 10€ Članarino se poravna na TR račun društva, ki je napisan na...
  več
  12.04.2024
SPONZORJI
ar©tur d.o.o